The Settlers – Gamescom Preview

by CasaPantalones

Het Duitse Blue Byte moest aan de bak tijdens de Gamescom. De studio was met twee games prominent aanwezig op de beurs in Keulen. Logisch, want beide series zijn erg populair bij onze oosterburen. Naast de presentatie van Anno 1800, dat een jaar geleden werd aangekondigd, bracht Blue Byte het nieuws dat er een nieuwe versie van The Settlers in de maak is. Met die nieuwe editie, alweer de achtste game in de serie, wil de studio terugkeren naar de basis. Vandaar dat er geen nummer of subtitel aan de game wordt gegeven. De game heet gewoon The Settlers, net als het in 1993 verschenen eerste deel.

Dat terugkeren naar de basis blijkt alleen al uit het uiterlijk van de game, dat weer uitblinkt in koddigheid. Het spel wordt vooral gekenmerkt door vrolijke kleuren en overdreven proporties. Het is een beeld waar je op slag vrolijk van zou worden. Het beeld is bovendien zeer gedetailleerd, en dat wordt mogelijk gemaakt doordat Blue Byte gebruikmaakt van Snowdrop, de engine die Massive Entertainment heeft ontwikkeld voor The Division.

Preview The Settlers

Vergaande simulatie

Dat de Snowdrop-engine wordt gebruikt zorgt niet alleen voor mooie en vooral vrolijke plaatjes, want de engine heeft ook grote invloed op de gameplay. Hij zorgt ervoor dat de simulatie in de game veel verder gaat dan je gewend bent. Elke handeling die een onderdaan uit behoort te voeren, wordt in beeld gebracht. Als je een houthakker aan het werk zet, zie je die houthakker van huis gaan, op weg naar het bos waar hij een boom gaat kappen. Je ziet hem vervolgens een boom uitkiezen en daar met zijn bijl op inhakken. Vervolgens valt de boom om en wordt hij in stukken gehakt, en ook dat wordt allemaal in beeld gebracht.

De boom is daarna voorgoed verdwenen uit de spelwereld, hij zal niet vanzelf opnieuw aangroeien. Daarna volgt het transport naar de opslagloods, en als dat erop zit heeft je houthakker een beetje honger gekregen. Dat betekent dat hij eten nodig heeft om zijn Stamina aan te vullen. Hij zal daarom naar de markt gaan om er wat eten in te slaan en vervolgens naar huis lopen om een potje te koken. Dat laatste zie je doordat er rook uit zijn schoorsteen komt. In je nederzetting zie je afwisselend rook uit de verschillende schoorstenen komen, om aan te geven dat de betreffende bewoner thuis is en een maaltje kookt.

Iets soortgelijks geldt voor alle beroepen. Je ziet dat de smid speren maakt, of pijlpunten. Als je maar ver genoeg inzoomt, zie je het verschil. Dat betekent ook dat in dergelijke basale processen meer stappen worden gezet dan voorheen. Er zijn dus meer halffabricaten. Overigens zijn de zware beroepen geen pure mannenzaken meer. The Settlers is geëmancipeerd, elke rol in de game wordt door zowel mannen als vrouwen uitgevoerd, ook de militaire. En de mannetjes en vrouwtjes in de game zien er door de nieuwe engine gevarieerder uit dan ooit.

Bessen plukken

We zetten een stapje terug. Je zet een smid immers niet zomaar even aan het werk, er gaat wat aan vooraf. In The Settlers land je met vijf kleine scheepjes op een onbekende kust. Je hebt wat eten aan boord voor de eerste Settlers die je bij je hebt. Veel is het niet, dus je zult ze direct aan het werk moeten zetten. Je kunt een hut bouwen van waaruit ze kunnen vissen, je kunt ze de opdracht geven hout te hakken, en je kunt ze bessen laten plukken. Als je de eerste goederen binnen hebt, kun je aan de toekomst gaan denken. Dan kun je de Keep bouwen die het hart van je nederzetting markeert. Je kunt op dat moment ook een City Center bouwen, een opslagplaats waar je je voorraden in kunt opslaan en de markt waar je onderdanen hun voedsel kunnen kopen.

Preview The Settlers

Onderdanen in drie kleuren

Daarna is het zaak om op verkenning te gaan. Het gebied dat je inmiddels kent wordt aangegeven met kleine rode steentjes. Als je een groter gebied wilt verkennen, kun je een Explorer op pad sturen. Daarbij kun je een punt in de mist aanwijzen waar hij of zij naartoe moet trekken. Nu wordt ook het onderscheid tussen de verschillende onderdanen belangrijk. Onderdanen die witte shirts hebben, zijn je dragers die alle waren in je nederzetting vervoeren. De Crafters zijn gekleed in blauw.

Zij bouwen de panden waarin de verschillende beroepen worden uitgeoefend. Als een pand is klaar is, trekken ze erin om zich het bijbehorende beroep aan te leren. Tot slot zijn er de in rood geklede militairen. Voor alle beroepen geldt dat een nieuweling er niet vanzelf goed in is en dat je de mislukkingen ook te zien krijgt. Zo zie je militairen oefenen in de Training Grounds en stuntelen bij hun eerste stappen. Overigens zul je eerst een Carrier met wapens naar de Training Ground moeten sturen, anders kan er niet worden geoefend.

Een kleine vernieuwing is dat je gemakkelijker nietsnutten aan het werk kunt zetten. Als je van een bepaald product te weinig produceert, kun je het betreffende pand selecteren en vanuit het menu Crafters die niets te doen hebben naar het pand dirigeren. Ondanks hun training kunnen Crafters elk willekeurig beroep oppikken.

Preview The Settlers

Bouw een fort

Als je nederzetting zich doorontwikkelt, kun je een Town Hall bouwen, waarna je samenleving echt op stoom komt. Vervolgens kun je koper en ijzer winnen en bewerken, en een fort bouwen, waarbij je een willekeurige combinatie kunt maken van Towers, Walls en Gates. Mocht zich vervolgens een militaire dreiging voordoen, dan kun je met één simpele opdracht al je onderdanen naar de fortificaties sturen, waar ze automatisch een verdedigende taak zullen vervullen.

Mocht je zelf op oorlogspad willen, dan kan dat uiteraard ook. Je leger kan uit drie soorten militairen bestaan: Archers, Berserkers en Swordsmen, waarbij de stoere Berserkers bedoeld zijn als stormram waarachter de Archers dekking kunnen vinden. Zelf kun je ook een andere formatie bedenken. Je leger heeft bovendien een aanvoerder die bepaalde opdrachten aan zijn manschappen kan geven. Het mooie is dat je ook hier erg veel detail in beeld ziet. Je ziet de Berserkers op muren inhakken die uiteindelijk onder het geweld bezwijken, waarna je je manschappen de vijandige troepen op de resterende muren ziet aanvallen.

Preview The Settlers

Knokken in de Arena

Toch zijn het niet zozeer de muren die je moet zien te veroveren. Als je de muren hebt geslecht en vrije doorgang hebt, is het zaak om de vijandige Keep te veroveren. Hij vertegenwoordigt de macht van de vijand. Pas als de vijandige Keep is gevallen, heb je de vijand verslagen. Dat is echter niet de enige manier. In The Settlers kun je ook een klassiek duel uitvechten in een Arena. Je kunt een vijand uitdagen, waarna de twee strijdende partijen elk hun eigen Hero naar voren schuiven.

Je kunt je eigen Hero vooraf uitgebreid trainen, wat de nodige tijd, aandacht en grondstoffen vergt. Als je Hero sterk genoeg blijkt, kan een duel een snelle manier zijn om een vijandige mogendheid uit te schakelen. Niet dat je direct na het duel de vijandige natie volledig in beheer hebt. Allerminst zelfs. De bevolking zal niet direct naar je luisteren, maar is na je overwinning wel zeer ontevreden met de oude machthebber. Als je die onvrede wat verder weet op te voeren, kan dat leiden tot een revolutie, aangevoerd door een leider. Als je daar gebruik van maakt, kun je de hele natie in één keer voor je winnen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, houdt Blue Byte echter nog even voor zich.

Voorlopige conclusie

Met The Settlers grijpt Blue Byte gelukkig weer volledig terug op de grafische stijl van de eerste delen van de serie. Alles heeft weer die heerlijk kleurrijke en koddige stijl, maar dit keer wel met veel meer detail doordat de studio gebruikmaakt van de Snowdrop Engine. Dat zorgt niet alleen voor veel detail, maar ook voor een geweldige portie micromanagement. Behalve veel detail biedt de nieuwe Settlers dus ook veel diepgang. Voeg daar de nieuwe manieren om vijanden te verslaan aan toe, en je hebt een game die fans van de serie zeker aan moet spreken. Die fans moeten echter wel nog even geduld hebben, want de game komt pas eind 2019 uit, zoals gebruikelijk enkel voor Windows.

Bron: Tweakers

Ook interessant

Leave a Comment