Alles over de Super Bowl 2019

by CasaPantalones

Sportliefhebbers in Amerika en de rest van de wereld maken zich op voor het grootste sportevenement ter wereld: de Super Bowl 2019 finale. Hopelijk heb je de baas al vrij gevraagd want vannacht bepalen de Los Angeles Rams en de New England Patriots in een meer dan vier uur durende strijd wie de winnaar van deze editie is. Met als inzet eeuwige roem zullen beide teams gebrand zijn voor de winst.

Los Angeles Rams VS New England Patriots

De New England Patriots zijn geen onbekende in de grote finale. Ze reizen inmiddels voor de elfde keer af naar de Super Bowl en scherpen daarmee hun eigen record verder aan. Exact zeventien jaar geleden wonnen de Patriots onder leiding van de Greatest Of All Time, Tom Brady, de eerste Super Bowl uit de historie van de franchise ten koste van St. Louis Rams. Wat toen nog als een stunt werd gezien, wordt nu aangewezen als het begin van een dynastie.

Een dynastie in de NFL – die ontworpen is zodat teams niet jaar in jaar uit kampioen kunnen worden. Maar de Pats deden dat wel. Vijf keer in achttien seizoenen de Super Bowl winnen, negen seizoensfinales halen, waarvan vier keer in de laatste vijf jaar. Dit jaar hopen ze het vierenhalf uur durende spektakel vanzelfsprekend weer een keer winnend af te sluiten.

Aan de Los Angeles Rams de zware taak om hier verandering in aan te brengen. De rams, zie zelf voor de vierde deelname opgaan wisten enkel in 1999 de prijs te winnen. Het team is ondanks de underdog-postie de absolute smaakmaker van dit seizoen. In alle facetten van het spel weten zij het hun tegenstanders moeilijk te maken.

De Super Bowl 2019 wordt gespeeld in het bizarre Mercedes-Benz Stadium

De stad Atalanta is voor de derde keer gastheer van het sportevenement. Echter is ditmaal een unieke editie voor de stad. De finale wordt namelijk afgewerkt in het gloednieuwe ”Mercedes-Benz Stadium”. Een stadium dat zijn weerga niet kent! Een absoluut architectonisch hoogtepunt en typisch Amerikaans is alles een tikkeltje over de top. 1800 WiFi-punten, Halo-schermen (360 graden schermen), bannerschermen, stoelen met USB-punten en nog veel meer. De bezoeker staat centraal in het stadium. Zoals het Amerikanen beaamd hebben ze uitstekend door wat een bezoeker van een sportevenement anno 2019 verwacht. Zo zien de bouwers van het stadion niet hun concullega’s als concurrenten, maar de grote flatscreens thuis. Ze hebben uitermate goed ingespeeld op de nieuwe wensen van een nieuwe generatie bezoekers.

Het stadion wordt doorgaans gebruikt door de voetbalclub Atalanta FC, de club van de Nederlandse succestrainer Frank de Boer. Hij noemde in een eerder interview het stadion al ”het mooiste stadion van de wereld”. Atalanta’s nieuwe bolwerk biedt plaats aan maar liefst 71.000 toeschouwers. Bekijk het filmpje hieronder om een indruk te krijgen van het imposante stadion.

Controversieel half-Time optreden Super Bowl 2019

Zoals in Amerika vaker het geval is bij sportevenementen draait het niet enkel om de sport. De aankleding om de evenementen heen zijn grandioos en de Super Bowl is hierin absoluut koploper. Grote sterren als Beyoncé, Justin Timberlake, Katy Perry, Prince, Michael Jackson en U2 vertoonden in eerdere edities hun kunsten. Dat de Super Bowl zulke grote artiesten aantrekt is niet gek als je bedankt dat de pauze van de Super Bowl bekeken wordt door meer dan 100 miljoen kijkers. Door dit waanzinnige aantal is de Super Bowl het absolute wallhalla voor de grootste sterren in de showbizz.

Waar eerder de sterren stonden de popelen om op te treden is de situatie deze editie compleet anders. Enkele enorm grote sterren zoals Rihanna en Nicky Minaj bedankte voor de eer. Dit alles heeft de maken met quarterback Colin Kaepernick. De quarter-back knielde in 2016 tijdens het Amerikaanse volkslied uit protest tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Anno 2019 nog altijd een gevoelig onderwerp in Amerika. Zoals vaker verdeelde de actie van Colin Kaepernick het land in tweeën. Zelfs president Donald Trump vond het nodig en sprak zich uit in niet mis te verstane woorden. De hoofdrolspeler zelf kwam in 2017 zelfs zonder werk te zitten.

Uit solidariteit met de voormalige quarterback van de San Francisco 49ers keerden veel megasterren zich af van de Super Bowl en organisator NFL. Rapper Jay-Z zong er zelfs samen met zijn vrouw Beyoncé over in hun recente nummer Apeshit.

De duurste reclames ter wereld

Naast het sportevenement en de optredens staat ook deze editie natuurlijk weer in het teken van tv-reclames. Bedrijven die in een zo kort mogelijk tijd veel geld willen uitgeven zijn bij dit reclameblok aan het juiste adres. Per seconde wordt al snel zo een 170.000 dollar neergeteld. Zoals eerder aangegeven komt dit door de bizarre aantrekkingskracht van dit evenement, waardoor alleen al in Amerika meer dan 100 miljoen sportliefhebbers aan de TV gekluisterd zitten. Hieronder alvast een greep uit de reclames van dit jaar:

Stella Artois

Bubly VS Michael Bublé

Backstreet Boys & Doritos

Super Bowl kijken in Nederland

Deze editie van de Super Bowl is live te zien via de Nederlandse sportzender FOX Sports (alleen voor abonnees) en via BBC One. Aan het spektakel zal het niet liggen, maar in slaap vallen ligt op de loer. Het evenement duurt namelijk tot 05.00u.h

Ook interessant

1 comment

Freek 5 februari 2019 - 18:58

Aardig stadionnetje

Reply

Leave a Comment