Hamilton wil geen teamorders bij Mercedes

by CasaPantalones

Vorig jaar stond de Formule 1-wereld even in vuur en vlam: wat flikte Mercedes tijdens de Grand Prix van Rusland? De Duitse stal besloot raceleider Valtteri Bottas ruimte te laten maken voor diens teamgenoot Lewis Hamilton. In eerste instantie werd de Fin verteld dat Hamilton druk voelde van Sebastian Vettel en dat men wilde voorkomen dat de Duitse rivaal de Brit in zou halen. Later bleek het echter om een onvervalste teamorder te gaan.

Hamilton krijgt zege in schoot geworpen

Door Hamilton de zege te ‘geven’ scoorde de Brit zeven WK-punten meer dan hij bij het noteren van een tweede plek zou doen. In de strijd om het wereldkampioenschap, die ten tijde van de Grand Prix op het Sochi Autodrom verre van beslist was, zouden die zeven extra punten aan het einde van het jaar nog handig van pas kunnen komen. Achteraf bleek de teamorder niet nodig: Hamilton hield aan het einde van het jaar 88 punten over ten opzichte van Vettel.

Met het oog op het aankomende Formule 1-seizoen wil Hamilton vast één ding duidelijk maken. “Ik hopo dat deze situatie, zoals in Rusland plaatsvond, in 2019 niet nog een keer zal gebeuren”, zei de aanstaande maandag zijn 34ste verjaardag vierende wereldkampioen. “Op dat moment vond het team het nodig om zeker te zijn van de zaak om het wereldkampioenschap voor rijders binnen te halen. Valtteri en ik zitten er echter niet op te wachten dat het team onze plaatsen om kan ruilen, we willen naar buiten gaan en de posities verdienen. Valtteri was het hele weekend in Rusland sneller dan ik en hij verdiende die overwinning.”

Niet de manier waarop ik Grands Prix op mijn naam wil schrijven

“Ik weet nog dat het heel vreemd ging. Toen Valtteri te horen kreeg dat hij mij langszij moest laten, riep ik iets in de trant van ‘vertel Valtteri dat hij iets meer gas moet geven’. In zowel de race als de kwalificatie was hij sneller, Rusland was niet de manier waarop ik Grands Prix op mijn naam wil schrijven. Toen ik over de eindstreep reed, voelde ik me niet goed. Als ik met mijn hart had gedacht, was de race niet zo geëindigd, maar soms moet je het meeste maken van het moment. Zet je je gevoelens op één, dan bereik je misschien niet het hoogst haalbare resultaat.”

“Uiteindelijk bleek deze beslissing onnodig”, blikt Hamilton terug op het eindklassement van 2018, waarin hij lichtjaren voorsprong had op Vettel.

Ook interessant

Leave a Comment