De diepste oceanen / zeeën ter wereld

by CasaPantalones

Hoge bergen kunnen we allemaal zien, maar wat gaat er onder het wateroppervlak in oceanen schuil? Op de bodem van de diepste zeeën en oceanen komen veel niet alledaagse dieren voor. Zoals bijvoorbeeld de diepzeehengelvis die je op dieptes van 300 tot 4000 meter tegen kunt komen. Gentlemen’s Magazine zet de diepste oceanen en zeeën op een rijtje.

10. Golf van Mexico – 3.787 meter

Het diepste punt van deze Noord-Amerikaanse zee ligt op 3.787 meter. De zee is daarmee de hekkensluiter van deze top tien.

9. Middellandse Zee – 4.632 meter

De Middellandse Zee heeft zijn diepste punt bij de Griekse Kaap Matapan.

8. Beringzee – 4.773 meter

Tussen Rusland en Alaska ligt de Beringzee, die op zijn diepste punt 4.773 meter telt.

7. Zuid Chinese Zee – 5.016 meter

Aan de noordkant van de Grote Oceaan ligt de Zuid Chinese Zee, met als diepste punt 5.016 meter. Eén van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld, de Straat van Malakka, loopt door deze zee. De route is berucht om zijn piraterij.

6. Noordelijke IJszee – 5.625 meter

De Noordelijke IJszee, wordt ook wel de Arctische Oceaan genoemd. Hier ligt het ijs van de Noordpool.

5. Caribische Zee – 6.946 meter

Tussen Cuba en de Kaaimaneilanden zorgt de Kaaimantrog voor het diepste punt van de Caribische Zee. Vijf kilometer onder de zeespiegel werd bij deze vulkanische kloof een temperatuur van zo’n 450 graden gemeten

4. Zuidelijke Oceaan – 7.235 meter

De Zuidelijke Sandwichtrog is 7.235 meter diep.

3. Indische Oceaan – 7.455 meter

De Indische Oceaan was oorspronkelijk 75 miljoen vierkante kilometer groot, maar meet sinds het jaar 2000 nog ‘slechts’ 68 miljoen vierkante kilometer. In dat jaar is besloten de Zuidelijke Oceaan als apart water te bechouwen.

2. Atlantische Oceaan – 9.219 meter

Het is wel de grootste oceaan ter wereld, maar niet de diepste. Met de trog van Puerto Rico staat de Atlantische Oceaan op de tweede plaats. De trog ligt op de grens van de Atlantische en Caribische Oceaan.

1. Grote Oceaan – 11.033 meter

Veruit de diepste plek is de Marianentrog in de Grote Oceaan, ten oosten van de Marianen Eilanden vlakbij Japan. De trog is een kloof van ongeveer 2500 kilometer lang en heeft een gemiddelde breedte van 70 kilometer. De Canadese filmregisseur James Cameron dook in maart naar de bodem van de trog. Hij nam monsters en filmde voor een documentaire over het leven op de oceaanbodem.

National Geographic maakte onlangs een prachtige documentaire over de ”Mariana Trench”, zoals de landen met de Engelse voertaal deze oceaan noemen. Het resultaat is prachtig. Heel fascinerend om te zien wat er allemaal wel (of juist niet!) gebeurd zo ver onder het oppervlak. Zie hieronder de gehele documentaire.

https://www.youtube.com/watch?v=O1DEizHQb-Q

Ook interessant

Leave a Comment