Waarom snurken mannen meer dan vrouwen?

by CasaPantalones

Ongeveer één op de vier mannen snurkt. Je bent dus zeker niet de enige als je ronkend de nacht doorbrengt. Het geluid van een flinke snurk partij kan oplopen tot zeventig decibel, wat gelijk staat aan het geluid van een stofzuiger. Om iemands nachtrust te verstoren is dertig decibel al genoeg. Het is dus niet vreemd als snurken jouw partner tot wanhoop drijft. Snurken is in sommige gevallen een échte relatieduivel!

Snurken: mannen VS vrouwen

Mannen snurken veel meer dan vrouwen: respectievelijk 80 en 20 %. Dat heeft deels te maken met een andere gewichtsverdeling: overgewicht nestelt zich bij mannen vooral op de hals en de borstkas, wat een luchtwegvernauwing veroorzaakt, terwijl het zich bij vrouwen bij voorkeur vastzet op de heupen. Vrouwen hebben bredere luchtwegen met een grotere omtrek, en vrouwelijke luchtwegen zijn minder vatbaar voor dichtslibben. Ook roken en drinken vrouwen over het algemeen minder dan mannen en daarom hebben zij ook minder last van snurken.

Wat te doen tegen snurken?

Voordat je partner de wanhoop nabij is en van plan is om apart te gaan slapen, kun je een paar dingen proberen. Begin met de aanpak van eventueel overgewicht. Vermijd verder alcoholgebruik vanaf twee uur voor het slapengaan en eet ook geen zware maaltijd vlak voordat je naar bed gaat. Minder of stop met roken en zoek naar ideeën om te voorkomen dat je op je rug slaapt (bijvoorbeeld: het naaien van een tennisbal in je pyjama). Heb je een allergie? Dan doet het vermijden van de stof waar je allergisch voor bent vaak al wonderen.

Heb je geen of te weinig resultaat bij het veranderen van je leefstijl, dan is een anti-snurkbehandeling misschien een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan anti-snurkbeugels of elektrische middelen die je wakker maken zodra je begint te snurken.

Operatie in een uiterst geval

Snurken is geen ernstige aandoening. Sommige wetenschappers denken zelfs dat het vroeger voor de (slapende) mens van belang was om te overleven. Door het geproduceerde geluid zouden wilde dieren verjaagd worden. Maar aan het verjagen van je bedpartner heb je niet veel. Mocht je alles geprobeerd hebben, maar snurk je nog steeds? Dan is het raadzaam om naar je huisarts te gaan. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een KNO-arts. Deze kan besluiten te opereren, zodat je voorgoed van je probleem af bent.

Ook interessant

Leave a Comment