Een rode baard, maar andere haarkleur?

by CasaPantalones

Je hebt ze heel vaak gezien, zonder twijfel. Op straat, in je persoonlijke leven, op kantoor. Misschien zelfs in de spiegel. We hebben het hier over mannen met donker of blond haar en een onverklaarbaar rode baard. Je zult je hebben afgevraagd: hoe kan dit? We hebben een antwoord voor je: de wetenschap will save the day.

Petra Haak-Bloem van Erfocentrum (een centrum dat zich specialiseert in genetica) verklaart: “De genen die de haarkleur bepalen zijn zogeheten incomplete dominante eigenschappen. Dit betekent dat er geen enkel gen dominant is over de ander – ze beïnvloeden elkaar.”

Tombola van genen

In feite is het dus een soort tombola. Genen worden doorgegeven door je ouders, grootouders en eerdere voorouders. De combinaties van die genen kunnen per persoon een andere uitwerking hebben en kunnen ertoe leiden dat een persoon verschillende haarkleuren op zijn lichaam heeft. Zie daar het verschil tussen baard- en hoofdhaarkleur.

Dus waarom rood? Er is een gen dat MC1R heet en dat bij mutatie verantwoordelijk is voor rood haar. Als dat doorkomt van je beide ouders, krijg je een rood haar/lichte huid combinatie.Maar wanneer je maar één gemuteerd MC1R gen krijgt, kan rood haar ook op andere plekken voorkomen. Zoals je baard dus. Maar het exacte mechanisme hoe dit nou precies gebeurt, is onbekend. En er is ook weinig wetenschappelijke aandacht daarvoor, omdat het niet gelinkt is aan andere afwijkingen.

Bron: Esquire

Ook interessant

Leave a Comment