Zo drink je whisky volgens de Schotten

by CasaPantalones

Nick Savage is meesterdistilleerder bij The Macallan distilleerderij in Schotland. Als iemand weet hoe je een single-malt moet drinken, dan is hij het wel. Luister naar de pro en leer van onderstaande tips.

De juiste temperatuur voor Whisky

Traditionele Schotse bieren worden geserveerd op een temperatuur rond de 12 graden – warmer dus dan onze Heinie’s. Schotse whisky is het best drinkbaar op kamertemperatuur, zegt Savage. Dan proef je de whisky namelijk optimaal. Drink je de whisky kouder, dan “trekt de smaak samen”, aldus de destilleerder. Wil je optimaal van je whisky kunnen genieten, dan kun je het ijs beter laten voor wat het is.

Wanneer voeg je water toe?

Na een paar slokken. “Probeer het eerst zonder, en voeg daarna een paar drupjes water toe,” zegt Savage. “Dit maakt de whisky minder geconcentreerd, waardoor het karakter van de drank verandert.” Vooral fruit- en bloemtonen in de whisky komen ‘boven water drijven’ na het toevoegen van een paar druppels water. Let wel op dat je niet te veel water toevoegt.

Het ideale glas voor whisky

In een perfecte wereld zou je whisky drinken uit een tulpvormig glas, zegt Savage. Deze glazen hebben niet voor niets deze vorm: de wijde onderkant laat lucht toe bij de whisky zodat het aroma vrijkomt, terwijl de nauwere opening de geuren als het ware ‘bundelt’.

Heb je geen tulpvormig glas? Kies dan in elk geval voor een glas met een wijde bodem, zodat de aroma’s de ruimte krijgen om te ‘openen’.

Moet je whisky ooit mixen?

Savage vindt dat je whisky moet drinken zoals jij het lekker vindt, maar dat het een opzichzelfstaande drank is. Wil je iets anders dan water aan je drank toevoegen? Kies dan voor een drank met limoen of een kers. Specifiek voorbeeld: The Macallan Double Cask gaat volgens Savage goed samen met een – je gelooft het niet – sherry, omdat het droog en lichtzurig is waardoor de zoete tonen van de whisky beter uitkomen.

Ken je regio’s

Er zijn zes regio’s in Schotland waar de meeste whisky’s met een bijzonder smaakprofiel vandaan komen: de Highlands, Speyside, Lowlands, Islands, Islay en Campbeltown. Volgens Savage produceert elke distilleerderij een andere soort whisky. Even heel kort door de bocht: een Islay-whisky, zoals Lagavulin, is wat rokeriger en turfachtiger, terwijl een Highlands-whisky zoals Aberdelfy wat lichter en fruitiger is. Leer je favoriete regio kennen en bespaar jezelf een hoop tijd en geld.

Hoe bewaar je whisky?

Een goede single malt heeft minstens twaalf jaar nodig om te rijpen en is een zorgvuldig gekozen mix tussen de juiste aroma’s en smaken. Behalve wanneer je een fles deelt met een groep whisky-waarderende vrienden, bestaat de kans dat de fles langere tijd open is. De beste manier om je whisky op te bergen? “Houd de whisky uit direct zonlicht en bewaar het op een droge, koele plek,” zegt Savage. Sluit de whisky goed af, zodat de aroma’s niet kunnen ontsnappen.

“Whisky verjaart niet wanneer het gebotteld is,” voegt Savage hieraan toe. Berg je je whisky goed op, dan kun je ‘m zeker een jaar geopend bewaren zonder dat het afbreuk doet aan de smaak.

Ook interessant

Leave a Comment