Apple niet langer meest innovatieve bedrijf

by CasaPantalones

Als je de naam Apple hoort, dan denk je al snel aan mooie designs en innovatieve producten. Het bedrijf heeft altijd de naam gehad voorop te lopen bij het toepassen van nieuwe technieken. Door die vooruitstrevende houding is Apple erin geslaagd zichzelf op de kaart te zetten als toonaangevende onderneming. Producten als de iPhone, iPad en Mac computers hebben de wereld veranderd. De vraag is alleen hoelang dat imago nog stand kan houden.

Apple als innovator

De innovatieve kant van Apple is de afgelopen jaren wat minder prominent naar voren gekomen. Het bedrijf bleef weliswaar de huidige productlijn verbeteren, maar van baanbrekende en vernieuwende concepten is al enige tijd geen sprake meer. Dat dit geen eenzijdige stellingname is blijkt wel uit de recent gepubliceerde lijst van Most Innovative Companies, een lijst die zorgvuldig werd samengesteld door Fast Company.

Meest innovatieve bedrijven

De lijst die regelmatig wordt gepubliceerd bevat de namen van de 50 meest innovatieve bedrijven. Je zou verwachten dat een bedrijf als Apple een prominente plaats op die lijst zou bezetten. Niets is minder waar. In 2018 prijkte de naam van het door Tim Cook geleide bedrijf nog fier bovenaan, maar in 2019 maakt Apple een onmiskenbare val. Waren innovatieve producten als de AirPods en de iPhone X nog goed om een eerste plaats te verzekeren, in 2019 vinden we de onderneming terug op de 17e plaats. Dat doet dus pijn.

FaceID & iPhone X

In 2018 introduceerde Apple de iPhone X. Een opvallende smartphone, met name vanwege het design en de techniek achter de gezichtsherkenningsfunctie, FaceID. Hiermee toonde het bedrijf aan dat het ruim voor lag op de concurrentie. In vergelijking met 2018 bleef Apple in feite stilstaan. De iPhone XS bleek niet zo innovatief als men had gehoopt en de introductie van de A12 Bionic-chip was niet voldoende om Apple weer terug te brengen naar de top als het gaat om innovaties. Was er dan niks innovatiefs meer te melden met betrekking tot Apple? Jawel, de ECG-functionaliteit van de Apple Watch 4, maar ook dit was slechts een verbetering van een bestaand product.

App-ontwikkeling als innovatie

De lijst van 50 innovatieve bedrijven bevat nu veel ondernemingen waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Daar staat tegenover dat naamsbekendheid geen criterium is, het gaat puur om de aard van de producten. Zo staan bedrijven als Meituan Dianping en Grab fier bovenaan de lijst. De bedrijven die zich met name bezighouden met de ontwikkeling van apps zijn bijzonder innovatief. Zo worden hun apps veelal gebruikt in Azië en zijn ze populair bij enkele honderden miljoenen consumenten in dat werelddeel. Dergelijke apps bieden een heel scala aan diensten, variërend van het bestellen van een taxi tot het reserveren van tickets voor een film.

Derde plaats: NBA

Opvallend genoeg zien we een bekende naam op de derde plaats staan: de NBA. Heel bijzonder is dat niet, de NBA houdt zich namelijk ook intensief bezig met de ontwikkeling van eSports en streamingdiensten.

Uiteraard is de lijst slechts een momentopname en is er niks wat Apple ervan kan weerhouden om bij de volgende publicatie wederom de eerste plaats te veroveren. De volledige lijst kun je hier nog eens nader bekijken.

Ook interessant

Leave a Comment