Beleggen voor beginners: 5 Tips!

by CasaPantalones

Je kunt tegenwoordig op heel veel manieren beleggen. Voor beginners is dat soms even schrikken. Al die verschillende producten: waar moet je beginnen? Een goed begin is veel lezen. Je bent nu dus op de juiste plek. Onderstaand vind je de basis informatie omtrent beleggen om je op weg te helpen.

Waarom wil je beleggen?

Stel jezelf die vraag voordat je gaat beleggen. Wil je bijvoorbeeld stabiel een vermogen opbouwen voor later? Dan is lange termijn beleggen voor jou de beste keuze. Je neemt dan minder risico, maar zult waarschijnlijk een relatief lager rendement behalen. Ga je voor een hoger rendement in een korte tijd en durf je iets meer risico te nemen? Kies dan voor korte termijn beleggen.

Kies een beleggingsproduct

Grondstoffen, aandelen of valuta: het zijn slechts een paar verschillende beleggingsproducten. Het is onverstandig om in al die verschillende producten tegelijk te beleggen. Voor beginners is het daarom slim om een of twee soorten te kiezen. Aandelen van bedrijven zijn een toegankelijke vorm om mee te beginnen. Aandelen spreken namelijk tot de verbeelding en nieuws over bedrijven is vaak goed te begrijpen. Op deze website lees je meer over de belangrijkste soorten producten.

Nadat je één of twee soorten beleggingen goed beheerst, kun je voorzichtig naar een andere beleggingssoort kijken. Toch is het helemaal niet erg om bij dat ene beleggingsproduct te blijven. Sommige beleggers vinden het fijn om zich te specialiseren in één type belegging.

Kies de juiste broker

Beleggen kan alleen met een beleggingsrekening. Waarschijnlijk kun je bij je eigen bank zo’n rekening openen. Toch zijn er maar weinig mensen die bij hun eigen bank beleggen. Er zijn namelijk steeds meer online brokers. Dat is een bedrijf waar je een beleggingsrekening kunt openen. En die online brokers zijn vaak stukken goedkoper dan je eigen bank. Soms geven ze je zelfs een welkomstbonus. Het is dus verstandig om brokers met elkaar te vergelijken.

Spreid je risico

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Over het algemeen geldt: hoe groter het te verwachte rendement, hoe groter het risico dat u loopt. Zoek dus uit hoe groot de risico’s zijn en bepaal voor jezelf of je daarmee kunt leven. Goede beleggers spreiden hun risico door risicovolle producten aan te vullen met beleggingsproducten die minder risico kennen. Zo loop je met obligaties bijvoorbeeld minder risico dan met opties.

Leer door te oefenen

Oefening baart kunst. Dat geldt vooral voor beleggen. Dure cursussen kunnen heel informatief zijn, maar uiteindelijk leer je het pas als je het gewoon doet. Een beetje aanrommelen met je spaargeld is niet verstandig. Oefen daarom met nep-geld via een speciaal oefen-account. Dat is écht beleggen, maar dan met een fictief vermogen. Fouten maken is dan geen enkel probleem. En gaandeweg ontwikkel je een eigen strategie.

Ook interessant

Leave a Comment