Korte(re) werkdagen werpt vruchten af!

by CasaPantalones

Stuur jij nog elke dag rond middernacht je laatste mailtjes uit? Doe eens even normaal zeg. Houd daarmee op. Ambitie kent effectievere uitingsmethodes. Maak daarom kennis met Stephan Aarstol, de CEO van een bedrijf dat paddleboardsmaakt, surfplanken waarop je staand kunt roeien. Dit bedrijf kent een originele grondwet: werknemers mogen maar 5 uur per dag werken.

Shark Tank

Aarstol zocht in het programma Shark Tank (wij kennen het als Dragons’ Den) naar een investeerder en kreeg zijn gewenste hulp van Mark Cuban. Hij probeerde Cuban er van te overtuigen dat een korte werkdag veel effectiever is dan de traditionele kantooruren, maar Cuban wilde het nog niet geloven.

Toch investeerde Cuban $150.000 voor een belang van 30%, toen de omzet slechts $260.000 bedroeg. Dat was 2011. In 2016 draaide de tent een omzet van $10 miljoen en is de paddleboard-fabriek het snelst groeiende bedrijf in San Diego. Aarstol noemt de 8-urige werkdag niet meer van deze tijd. ‘Door mensen korter te laten werken neemt de creativiteit en effectiviteit enorm toe. Al mijn werknemers wandelen rond acht uur ’s ochtends binnen en vertrekken weer om één uur. En de omzetcijfers lijden er geen seconde onder.’

Managen van energie

‘Het gaat om het managen van de energie die mensen in hun werk stoppen. Ik kijk naar wat mijn werknemers daadwerkelijk gedaan krijgen. Een dag van vijf uur is minstens zo productief als een dag van acht uur.’ Bijkomend voordeel is dat deze werktijden geweldig populair zijn bij werknemers, waardoor de moraal op werk uitstekend is. Ze houden genoeg tijd over voor dingen die ze leuk vinden om te doen en hun levensstijl is een stuk gezonder.

Ook is het niet zo moeilijk om nieuwe werknemers te vinden die komen solliciteren op een vacature: Aarstol kan kiezen uit de beste mensen.

This is sort of what kind of life do you want to live question. It’s a choice. We can create a world where we’re off by 1 p.m. every day. This shift is needed.’

Ook interessant

Leave a Comment