Aston Martin laat klassiekers elektrisch rijden

by CasaPantalones

Nu steeds meer steden de lokale wetgeving aanpassen om het gebruik van oude (lees: vervuilende) auto’s te weren, komt Aston Martin met een oplossing: een EV-ombouw. Met een dergelijke EV-ombouw zou de klassieke Aston Martin naar eigen zeggen ‘toekomstbestendig’ moeten zijn. Het grote voordeel volgens de fabrikant is dat de ombouw ook weer eenvoudig ongedaan gemaakt kan worden.

Dat oudere wagens wat minder milieuvriendelijk zijn is logisch. De techniek was er nog niet om de uitlaatgassen minder belastend te maken voor het milieu, sterker nog, wie dacht daar überhaupt aan bij het ontwerpen van een wagen destijds? De (omkeerbare) conversie is nu gedemonstreerd op een DB6 MkII Volante uit 1970.

Alles past onder de motorkap van de Aston Martin

De jongens van de nieuwe afdeling Heritage-EV van Aston Martin Works plaatsen een soort ‘EV-cassette’ onder de motorkap van de oudere modellen van Aston Martin. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de technologie van de Rapid E. Het batterypack van 65 kWh wordt zo gekoppeld aan een elektromotor die de V12 motor, de versnellingsbak en de verbrandingsmotor vervangt. In het geval van de DB6 zit de cassette verwerkt in een afgesloten gedeelte. Deze wordt gemonteerd op de originele steunen van de motor en de versnellingsbak. Het energiebeheer is zichtbaar op een apart display. De gehele ombouw-cassette past volgens de fabrikant perfect in de auto waardoor de authentieke uitstraling wordt behouden. Het opladen gebeurt via een connector in de plaats van de tankdop.

Andere rijervaring

De DB6 MkII Volante uit 1970 is nu nog een conceptidee, maar Aston Martin heeft al aangekondigd dat het vanaf 2019 mogelijk zal zijn om bestaande modellen op verzoek van autobezitters te voorzien van deze EV-ombouw. Handig als je toch graag je Aston Martin wil blijven rijden en niet als vervuilende paria in steeds meer steden zal worden geweerd. Dat de rijervaring hierdoor wat minder is, moeten we dan maar voor lief nemen.

Ook interessant

Leave a Comment