Alles over de populaire Cubaanse sigaren

by CasaPantalones

Of je nu dagelijks sigaren rookt of nog nooit een sigaar van dichtbij gezien hebt, de Cubaanse sigaar is zeker en vast gekend (of berucht) door iedereen. Maar hoe komt dat? Cubaanse sigaren worden vooral als een kwaliteitslabel gezien. Net zoals Schotse Whisky of Champagne. Dat bekent niet dat een Dominicaanse sigaar daarom slechter is. Net zoals een Amerikaanse whisky beter kan zijn dan een Schotse. Het brengt vooral de verwachting met zich mee dat wat je gaat roken van excellente kwaliteit gaat zijn. Maar hoe komt dat?

De oorsprong van Cubaanse sigaren

Wie aan Cuba denkt, denkt aan sigaren. En dat is ook logisch, gezien sigaren jarenlang een essentieel onderdeel waren van de Cubaanse economie. In de geschiedenis staat Cuba namelijk gekend om zijn export van suiker en tabak, wat dan later evolueerde naar sigaren. De reden waarom sigaren zo’n interessant product voor Cuba zijn is omdat de Cubaanse natuur zich perfect leent voor het produceren van tabak.

Met een gemiddelde temperatuur van 25°C en een humiditeit van gemiddeld 75% is vooral het Westerse gedeelte van Cuba (waar ook Havana ligt) dé “Champagne streek” voor het produceren van sigaren. Vandaar dat men vaak “Habanos” zegt wanneer met verwijst naar Cubaanse sigaren.

Aan te raden lectuur: “The Rough Guide To Cuba

Wat maakt Cubaanse sigaren zo populair?

Eerst en vooral is het uitmuntende klimaat van Cuba (zoals hierboven besproken) één van de grootste redenen waarom deze sigaren zo populair zijn. Ze zorgen er namelijk voor dat je sigaar van prima kwaliteit is en rijk gevuld met de beste smaken. Daarnaast staat de sigarenindustrie onder rechtstreekse toezicht van de Cubaanse overheid. Zij zorgen ervoor dat elke sigaar die in de handel terecht komt van uitmuntende kwaliteit is. Als je dus een Cubaanse sigaar koopt, dan weet je dat je de beste kwaliteit gaat krijgen.

Daarnaast is er natuurlijk nog de exclusiviteit. Jarenlang heeft Cuba problemen gehad met internationale export van haar producten. Vooral naar de VS was het praktisch onmogelijk om te exporteren, gezien het handelsembargo dat door John F. Kennedy opgelegd was tegen dit land. Als Amerikaan kon je het bijna vergeten om een Cubaanse sigaar in handen te krijgen.

Cubaanse sigaren hebben dus jarenlang een exclusiviteit factor gehad die een zeer grote impact had op de status van deze sigaren (en de persoon die zo’n sigaar kon roken). Gelukkig is het vandaag de dag al veel makkelijker geworden om Cubaanse sigaren te kopen. In België kan ik de “La Casa del Habano” winkels aanraden.

Cubaanse sigarenroller
Een Cubaanse sigarenroller aan het werk

Je koopt ze best niet in Cuba

Nagenoeg is de beste plaats om Cubaanse sigaren te kopen niet in Cuba zelf. De Cubanen weten zelf ook dat hun sigaren zeer populair zijn bij toeristen. Ze maken van deze gelegenheid dan ook vaak gebruik om valse sigaren aan te bieden. Je kan dit gemakkelijk ontdekken aan het feit dat het meestal Cohiba’s zijn (de meest populaire Cubaanse sigaar) en vooral nog aan de ongelofelijk lage verkoopprijs voor deze sigaren. Vaak zegt men dat deze sigaren rechtstreeks van de productie komt, en dat ze daardoor dus zo goedkoop zijn.

Wat je in de plaats krijgt zijn gewoonweg shortfiller sigaren. Geen longfillers waar de Cubaanse Cohiba en Montecristo voor bekend zijn, maar sigaren met tabaksrestjes, vaak van de vloer. Het is dus zeker niet ongewoon om in deze valse sigaren ook steengruis, haar en andere voorwerpen te vinden die alleen maar schade kunnen veroorzaken. Wil je toch kwalitatieve sigaren meenemen, koop er dan uit erkende sigarenwinkels waar je ook betaalt voor de kwaliteit.

Wat te drinken bij deze sigaren

Persoonlijk combineer ik mijn Cubaanse sigaren het liefst met Rum. Alles hangt natuurlijk af van welke sigaar je nu net rookt, maar ik kies meestal uit deze 3 soorten:

  1. Bacardi Oakheart
  2. Appleton VX Estate
  3. Diplomatico Anejo

Persoonlijk vind ik bruine Rum beter passen bij sigaren dan witte Rum. Wat is jouw favoriete Rum combinatie met Cubaanse sigaren? Laat het me weten in de comments!

Aan te raden lectuur: “Rum, de complete gids“.

Mijn persoonlijke sigaren Top 3

Dit artikel sluit ik af met een eerder subjectief thema, namelijk mijn persoonlijke top 3. Ik ga niet specifiek ingaan op welke sigaar nu net mijn favoriet is, want dan zou ik eerder al een top 10 moeten maken. Daarom heb ik gekozen om mijn top 3 van Cubaanse sigarenmerken te geven. Daarnaast heeft elk merk nog eens een brede waaier van smaken en sigaren types. Daarom laat ik je liever zelf experimenteren binnen deze merken:

  1. Montecristo
  2. Bolivar
  3. H. Upmann

Ook interessant

Leave a Comment