Een sigaar aansteken doe je zo!

by CasaPantalones

Een sigaar perfect aansteken is als beginneling zeker geen eenvoudige opdracht, en er zijn er do’s en don’ts aan verbonden. Naargelang je ervaring met sigaren zal je steeds beter worden en ga je zelf merken welke manier je het liefst toepast.

Verkeerd aansteken verpest de smaak

Nu, waarom is het zo belangrijk om je sigaar correct aan te steken? Hier staat 1 reden centraal: de smaak. Je rookt een sigaar voor zijn smaak. Net zoals bij wijnen, zijn er sigaren die je graag zal roken, en sigaren die je minder liggen. En dat is perfect normaal. In een vorige blog post over het krijgen van sigaren als souvenir vertelde ik al over hoe de droogte van een sigaar de smaak beïnvloedt.

Een andere factor die de smaak van een sigaar beïnvloedt is de manier waarop je de sigaar aansteekt. Beginners hebben wellicht de reflectie om een sigaar met een doorsnee aansteker (lees: Bic) aan te steken. Als je verder geen kennis van sigaren hebt, dan lijkt dit uiteraard de beste optie.

In essentie is dit het slechtste wat je kan doen om een sigaar aan te steken. In doorsnee aanstekers zitten heel wat smaakstoffen in de gassen. Als je hiermee een sigaar aansteekt, dan mengen deze smaakstoffen met de smaak van de sigaar. Daardoor krijg je een volledig andere smaak dan wat de sigaar jou normaal moet geven. Steek dus nooit een sigaar aan met een doorsnee aansteker. Maar hoe steek je dan wel een sigaar correct aan?

Hiervoor zijn er drie opties:

  1. Lucifers
  2. Cederhout
  3. Butaangas aansteker

Sigaar aansteken met lucifers

De meest stijlvolle en traditionele manier om je sigaar aan te steken is door middel van lucifers. Dit is wel één van de meest moeilijke manier om een sigaar aan te steken. Zorg dus dat je meerdere lucifers bij handen hebt. Voor beginners kunnen er zelfs 5 à 6 lucifers nodig zijn voor je de sigaar aankrijgt.

TIP: gebruik grote lucifers en geen kleintjes. Anders krijg je de vlam nooit groot genoeg.
TIP 2: gebruik desnoods 2 lucifers tegelijk om een nog grotere vlam te krijgen.

Eens je de lucifer aangestoken hebt, houd deze eerst wat schuin met de vlam naar beneden om zo de vlam groter te maken. Draai vervolgens de lucifer met de vlam naar boven om zo de sigaar aan te steken. Herhaal dit proces met je andere lucifers om zo de sigaar goed aan te steken.

Sigaar aansteken met butaangas aanstekers

In mijn blogpost over “zaken die je nodig hebt om sigaren te roken” vertelde we al over butaangas aanstekers. Persoonlijk is dit mijn favoriete manier om de sigaar aan te steken (en het is tevens ook de meest eenvoudigste). De reden waarom je een sigaar met butaangas moet aansteken, is omdat butaangas smaakloos is. Daardoor verandert de sigaar niet van smaak bij het aansteken.

TIP: ga altijd op zoek naar een “Torch Flame Lighter”. Deze kan je ook gebruiken buitenshuis wanneer er meer wind is, want de vlam kan nooit uit. Door een Torch Flame te gebruiken versnel je ook het proces aanzienlijk.

Sigaar aansteken met cederhout

Cederhout is het soort hout dat je terugvindt in humidors. Van dit soort hout worden er ook “lucifers” gemaakt. Het enige verschil is dat je deze eerst moet aansteken met een butaangas aansteker, en daarna het cederhout gebruiken om de sigaar aan te steken.

Nu je weet met wat je een sigaar kan aansteken is het belangrijk dat je deze manier ook goed toepast. Het is niet omdat je een sigaar aansteekt met een butaangas aansteker, dat je daardoor niets verkeerd kan doen. 1 van de meest gemaakte fouten bijvoorbeeld is een sigaar aansteken door de sigaar in de vlam te houden. Dat is absoluut not done. Hierdoor verbrandt de sigaar te snel en krijg je een bittere smaak. Dan kan je de sigaar evengoed met een Bic aansteken. Een sigaar roken vraagt tijd. Haast je daarom niet in het aansteken van de sigaar en neem je tijd.

Je eerste sigaar aansteken

Om een sigaar goed aan te steken hou je die allereerst schuin en ongeveer 2 cm verwijdert van de vlam (lees: dus niet in de vlam). Gebruik je vingers om je sigaar rustig rond te draaien, terwijl je ook met de vlam van je aansteker heen en weer gaat. Op een bepaald moment ga je zien dat de sigaar begint te branden (ook al hou je de vlam niet tegen de sigaar). Blijf dit aanhouden tot alle delen van de sigaar evenredig branden.

TIP: blaas in de vlam van de sigaar. Zie je dat de gehele cirkel rood oplicht? Dan ben je klaar. Zo niet, dan moet je de sigaar nog wat langer aansteken.

Dit process noemt het “toasten”. Je brengt de sigaar niet in contact met de vlam, maar door de warmte gaat de sigaar toch beginnen branden. Omdat dit veel trager is, verbrand je de sigaar niet en vermijd je zo dus een bittere smaak.

Wanneer je denkt dat de sigaar goed aangestoken is, steek je de sigaar in je mond. Je houdt die terug 2 cm verwijdert van de vlam. Nu ga je 1 à 2 keer in-en uitademen door de sigaar, in de vlam. Als alles goed verlopen is ben je nu klaar om te genieten.

Ook interessant

Leave a Comment