Hierom kunnen vrouwen geen kaart lezen

by CasaPantalones

Mannen beter in kaartlezen dan vrouwen? Ja heren, het lijkt echt zo te zijn. Een recent onderzoek heeft bewezen dat er toch echt waarheid schuilt in de bewering dat mannen beter richtingsgevoel hebben dan vrouwen. Er is echter ook ontdekt dat vrouwen niet geboren zijn met dat slechtere richtingsgevoel – het probleem zit ‘m in discriminatie en ongelijkwaardigheid.

Wat zegt de wetenschap?

Wetenschappers aan het University College Londen deden onderzoek naar dementie en probeerden ook inzicht te krijgen in het richtingsgevoel van de deelnemers. Ze bekeken de resultaten van de videogame Sea Hero Quest, waarbij het doel is om het geheugen van een oude zeeman te bewaren door over de oceaan en langs onbewoonde eilanden te varen. Mannen bleken een stuk beter in het spel te zijn dan vrouwen.

Om uit te vinden hoe dit kwam bekeek professor Hugo Spiers data van de World Economic Forum’s Gender Gap Index, die inzicht geeft in gelijkwaardigheid op het gebied van onder andere opleiding, werk en politiek. Op die manier ontdekte Spiers dat discriminatie op basis van geslacht een negatieve impact heeft op mentale processen van vrouwen.

Cultuur heeft invloed op cognitieve vaardigheden

‘We denken niet dat het aangeboren is,’ vertelde Spiers aan de BBC. ‘In landen waar er veel gelijkwaardigheid is tussen mannen en vrouwen zijn de verschillen bij de navigatietest tussen mannen en vrouwen erg klein.’ Maar bij veel ongelijkwaardigheid liggen de resultaten veel verder uit elkaar. De cultuur waar mensen in leven blijkt dus van grote invloed te zijn op hun cognitieve vaardigheden.

Mocht je vriendin de volgende keer als jullie in het buitenland rijden in paniek raken, dan weet je nu waar het aan ligt. Aan de kaart natuurlijk..

Bron: Esquire

Ook interessant

Leave a Comment